tisdag 20 december 2011

Mandeltårta med punsch!

Idag har mormor, morfar, mamma o pappa varit här på middag! Efter fiskgratängen (recept här på bloggen) blev det den här tårtan! Gillar man mandel, då kommer nog denna bli en favorit, för det är mandel ta mej tusan både på längden o på tvären!! Hihi!! Men nästa gång häller jag nog lite punsch på botten också innan jag lägger på grädden.

10-12 bitar

200 g grovriven mandelmassa
4 äggulor
100 g sötmandel
4 äggvitor
1½ dl socker

Marinad:
1 dl socker
1½ dl vatten
1 dl punsch
5 dl vinbär (gärna i klasar)

Mandelgrädde:
3 dl vispgrädde
150 g mandelspån
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform med bakplåtspapper utklippt till en passande rundel. Pensla formens kant med lite olja o klä den med en remsa av bakplåtspapper också.
Vispa ihop mandelmassan med äggulorna.
Hacka mandlarna fint o rör ner i smeten.
Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt sockret o vispa till en blank maräng. Vänd försiktigt ner marängen i äggsmeten o häll i formen. Gräddas i nedre delen av ugnen i 50-60 min. Om marängen får mycket färg innan den är klar, lägg ett bakplåtspapper över kakan. Låt den svalna i formen. (Nu kan man frysa in den om man ska ha den vid ett senare tillfälle).
Marinaden: Koka upp vatten, punsch o socker. Lägg vinbärsklasarna i en vid burk o slå den varma marinaden över. Låt dra i 1 tim.
Vispa grädden o rör ner mandelspånen. Lägg tårtbottnen på ett fart o bred mandelgrädden över. Dekorera med vinbären o något grönt blad ( jag tog några murgröneblad, svårt att hitta vinbärsblad så här års)!! Tog även o rostade några mandelspån o dekorerade med!
Detta receptet hittade jag i tidningen:  "Hembakat". Har ni inte köpt den än? Ge den till er själva i julklapp! Verkligen en toppentidning!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar