onsdag 11 januari 2012

Gratinerad fisk med purjo o champinjoner!

När den ene börjar bli frisk är det dax för nästa! Vilma har fått feber o ont i halsen! Hoppas att det snart går över! Den här lilla tjejen vägrar nämligen att ta allt vad mediciner heter!

Jaha, då va´ helgerna över för den här gången! På ett vis är det skönt att det blir vardag igen tycker jag. Man får lite ordning på mat-o sovklockan! Förhoppningsvis!! Haha!! Som jag skrev för lite sen, ska vi försöka att äta mera fisk här hemma, 2ggr/vecka! Så här kommer dagens fiskrecept:

2-4 port (beror på hur matglad familjen är!)

400g fiskfilé ex torsk, sej
1 burk champinjoner
1 purjolök
2 tsk margarin/smör

Gratängsås

4 tsk margarin/smör
2 msk vetemjöl
1 dl var av fiskspad o vatten (alltså 2 dl ihop)
½ fiskbuljongtärning
1 dl mjölk el grädde
1 äggula
1 dl riven ost
ev salt o peppar

Skär purjon i skivor, fräs den i margarinet tillsammans med champinjonerna någon minut. Fördela detta i en ugnsform, lägg fisken över. Täck med folié, in i ugnen 15-20 minuter i 225 grader. När fisken är klar gör du såsen: Häll av fiskspadet i en skål o blanda med buljongtärningen + vatten så det blir 2 dl sammanlagt. Smält fettet rör ner mjölet o späd med vätskan, koka såsen under omrörning någon minut. Blanda mjölken/grädden med äggulan. Ta bort  grytan från platan o vispa i äggblandningen (såsen får sedan INTE koka). Smaka av med salt o peppar. Häll såsen över fisken o strö osten över. Gratinera i 250 grader tills det fått fin färg. Servera med kokt potatis o grönsaker. MUMS!!

1 kommentar: