fredag 8 juni 2012

Rabarber- o vaniljbullar!

Det låter väl gott!? Fick tidningen HEMBAKAT i veckan o då va´ detta receptet med. Gick inte att motstå att baka dom! De här kommer att säljas på Café Björkå i helgen. Spännande med lite nytt.

25-30 st

175 g smör
9½-10 dl vetemjöl + lite till utbakningen
50 g jäst för söta degar
2½ dl kall mjölk, 3%
1 ägg
½ dl vit sirap (jag tog ljus sirap)
½ tsk salt

Fyllning:

1 vaniljstång
200 g rabarber
1 1/4 dl strösocker
100 g riven mandelmassa
25 g smör, rumsvarmt

Garnering:

vatten o strösocker

Börja m fyllningen. Dela vaniljstången o skrapa ur fröna, lägg dom o stången i en gryta ( ej aluminium). Strimla rabarbern fint o lägg i grytan. Koka upp o tillsätt sockret när rabarbern börjar släppa vätska. Sänk värmen o låt sjuda ca 15 min. utan lock. Ta bort grytan fr spisen o låt det svalna lite. Ta upp vaniljstången o rör ner smör o mandelmassan. Blanda noga o ställ åt sidan.
Blanda mjölet m smöret så det blir grynigt. Ta en annan bunke o smula ner jästen i den. Tillsätt den kalla mjölken, rör tills jästen löst sig. Tillsätt ägg, sirap o salt, blanda. Arbeta ihop mjölblandningen o degvätskan i en assistent o arbeta degen i 5 min (för hand 10 min). Ta upp degen på ett mjölat bakbord o dela den i 2 bitar. Arbeta den ena biten en kort stund o kavla ut den tunt, 4-5 mm till en rektangel, 50 x 30 cm. Skär i bitar 10 x 10 cm o lägg ca 1 msk fyllning på varje ruta. Vik samman o nyp ihop degen ordentligt så att inte fyllningen rinner ut. Forma till runda bullar o lägg i bullformar, med skarven nedåt. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under bakduk.till bubbel storlek, ca 1½ tim. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda bullarna i ca 8 min i mitten av ugnen. Låt de svalna på galler under bakduk. Pensla bullarna m lite vatten o doppa dem i strösocker medan de fortfarande är lite ljumma.
De bullarna som inte ska ätas direkt kan du frysa men vänta då med garneringen till servering.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar