onsdag 18 september 2013

Lantbrödslimpor!

Varför ska man baka sitt eget bröd? Det finns ju så himla gott att köpa! Den frågan har många svar men:
1. Så himla GOTT!
2. Doften av nybakat slår ju det mesta!
3. Man kan ju variera hur mycket som helst!
4. Man vet vad man äter...inga tillsatser!

5. Attans så mycket BILLIGARE!!
och sist men inte minst...
6. Blir det för mycket att äta upp själv? Så finns det säkert en granne, vän eller släkt som gärna tar emot lite hembakat!! Hihi!!
                                                           4 limpor under 30 kr...

Detta behövs:

1 pkt jäst (helst för söta degar)
1 l ljummet vatten
50 g smör, rumsvarmt
3 tsk salt
4 msk mörk sirap
1½ kg (knappt) Lantbrödsmjöl 4 Sädesslag (Kungsörnen) (receptet står på baksidan av påsen)

Lös jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt smör, salt o sirap, blanda tills smöret löst sig.
Blanda ner mjölet(i min påse blev det ca 3 dl kvar utav dom spara 1 dl till utbakningen. Arbeta degen i assistent 4 min eller för hand 8 min tills den känns smidig.
Låt jäsa 30-40 min övertäckt med bakduk.
Knåda degen smidig o dela i 4 delar. Forma till 4 limpor o lägg på bakplåtspapperklädd plåt. Lägg lite bakplåtspapper emellan limporna. Pudra över lite mjöl o skär några skåror med en vass kniv.
Låt jäsa igen under bakduk i ca 30-40 min. Ugnen på 200 grader.
Gräddas i nedre delen av ugnen ca 40 min, limporna ska låta ihåligt när du knackar på undersidan. Låt svalna på galler under bakduk.
Prova vetja!!

KRAMILLIKRAM!!


1 kommentar: