måndag 2 november 2015

Mammas äppelkaka!

Denna kakan bakade jag till Folkets Hus filmvisning igår. Den funkar både som den är eller med lite vaniljsås till.

Beroende på om den ska vara  till kaffet eller efterrätt m vaniljsås, så blir det ca 10-30 bitar.

100 g smör
3 ägg
2½ dl socker
1½ dl mjölk
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
6-8 st äpplen
kanel

Ugnen 175 grader. Form ca 35 x 20 cm klädd m bakplåtspapper. Smält smöret o låt det svalna. Skala o skiva äpplena i tunna skivor.
Vispa ägg o socker pösigt. Blanda ner mjölken o smöret. Blanda mjöl o bakpulver o vänd ner i smeten. Häll smeten i formen, tryck ner äppelklyftorna tätt o strö över kanelen.
Gräddas i nedre delen av ugnen i ca 30 min eller tills kakan fått fin färg, testa m sticka, den ska vara torr. Låt svalna, skär sedan i önskad storlek.
Om du gör dubbel sats så passar en långpanna (som tillhör 60 cm spis), den blir då lite tjockare.

KRAMILLIKRAM!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar